Charmat metoden Prosecco

Charmat-metoden – steg för steg

Charmat-metoden är en teknik som används för att producera mousserande viner, särskilt Prosecco. Denna metod, även kallad charmat, involverar en andra jäsning som sker i stora tryckkärl snarare än direkt i flaskan. Genom att använda denna metod kan vinproducenter få fram en produkt med jämnare kvalitet och ofta till en lägre kostnad. Dessutom, eftersom metoden är snabbare än traditionella metoder, kan vinälskare njuta av sitt mousserande vin tidigare efter skörd.

Charmat-metoden – viktig för produktionen av mousserande viner

Charmat-metoden ger ett lätt och fräscht mousserande vin med fina bubblor. För Prosecco, en av de mest älskade mousserande vinerna från Italien, är charmat den dominerande metoden eftersom den bevarar vinets arom och fruktighet.

Denna metod står i skarp kontrast till den mot som kallas Champagne metoden, där jäsning nummer två händer direkt i flaskan. Medan den traditionella metoden resulterar i viner med komplexa smaker och djup, tar charmat-metoden betydligt mindre tid och framhäver vinets ursprungliga karaktär och fruktiga toner. Detta gör att vinerna snabbt kan komma ut på marknaden, vilket är en av anledningarna till att många producenter väljer denna metod för sina produkter.

Dessutom erbjuder charmat-metoden en jämnare produkt från batch till batch, vilket är attraktivt för producenter som söker konsistens i sina produkter. Med tanke på kostnads- och tidsbesparingen samt den jämnare kvaliteten, är det ingen överraskning att denna metod blivit så populär.

Charmat-metoden används inte bara för produktion av Prosecco, utan även för annat mousserande vin runt om i världen, inklusive vissa cavas i Spanien och mousserande vin från olika regioner. Den genomgående populariteten för denna metod bevisar dess betydelse i vinvärlden och dess bidrag till de mousserande viner vi älskar och njuter av idag.

Ursprunget av Charmat-metoden

Charmat-metoden utvecklades ursprungligen i Italien och har blivit en standardmetod för att producera många mousserande viner runt om i världen. Namnet kommer från den franske ingenjören Eugene Charmat, som patenterade metoden i början av 1900-talet.

Martinotti var en italiensk enolog som på 1800-talet experimenterade med metoden innan Charmat. Därför kallas metoden ofta ”Martinotti-Charmat” i Italien.

Enligt den traditionella metoden

Charmat-metoden är snabbare och mer kostnadseffektiv än den champagnemetoden, vilket resulterar i färskare och fruktigare vin. Mousserande viner producerade med denna metod behåller även sin ungdomliga karaktär. Enligt den traditionella metoden ska vinerna genomgå ytterligare en jäsning i glasflaskan och lagras oftast i kontakt med jästfällningen i flera månader, ibland till och med i flera år. Denna långa lagring ger vinerna deras komplexitet, men kan också göra dem dyrare att producera. Medan druvor som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier dominerar i den champagnemetoden, erbjuder Charmat-metoden en möjlighet att experimentera med andra druvsorter, vilket kan ge en unik smakprofil i kortare tidsramar.

Cava och mousserande viner med charmat

Förutom Prosecco, produceras mycket annat mousserande vin med denna teknik, som vissa versioner av cava från Spanien och en del mousserande viner från ytterligare delar av världen.

Steg för steg

 1. Första jäsning: Hur stilla vin skapas.
  Från druvor som Chardonnay och Pinot Noir skapas ett stilla vin genom den första jäsningen.
 2. Förberedelse för andra jäsning: Tillsättning av socker och jäst.
  För att påbörja den andra jäsningen tillsätts socker och jäst till det stilla vinet. Detta skapar koldioxid som ger bubblorna.
 3. Andra jäsning i tryckkärl: Hur bubblor bildas.
  Vinet placeras i stora tryckkärl där den ytterligare jäsningen äger rum. Det är här som vinet får sina kännetecknande bubblor.
 4. Kylning och sedimentavlägsnande: Klarar vinet av dess sediment.
  Efter jäsningen kyls vinet och sedimentet som bildats avlägsnas.
 5. Filtrering och dosering: Justering av vinets sötma.
  Vinet filtreras och en dosering av sockerlösning kan tillsättas för att justera vinets sötma.
 6. Tappning, korkning och etikettering: Förberedelser för försäljning.
  Vinet tappas i flaskor, förseglas med korkar och etiketteras inför försäljning.

Skillnader i produktionen

Den största skillnaden mellan de två metoderna är där jäsningstillfälle nummer två äger rum. Medan den champagnemetoden utförs i sin flaska, skapas den med charmat i tryckkärl.

Resultatet i smak och textur

Vin producerat med charmatmetoden har ofta en friskare och fruktigare smak, medan vin från den traditionella metoden kan ha mer komplexitet och djup. Denna skillnad i smak och textur kan till stor del tillskrivas de druvor som används och hur de interagerar med de specifika jäsningsteknikerna. Till exempel, Prosecco, som huvudsakligen tillverkas med Glera-druvan, framhäver sina livliga gröna äpple- och pärontoner när den produceras med charmatmetoden. Å andra sidan, i den traditionella metoden, där druvor som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier ofta används, bidrar den längre jäsningen i en flaska till att skapa en rikare, mer lager-på-lager smakprofil, komplett med toner av bröd och nötter. Detta skapar en distinkt skillnad i upplevelsen för vinälskaren

Populära viner som produceras med Charmat-metoden

Många av de mest populära mousserande vinerna, inklusive Prosecco och vissa cavas, tillverkas med charmat-metoden. Dessa viner uppskattas för deras lättillgängliga smak och överkomliga pris. Några konkreta exempel på dessa viner inkluderar:

 • La Marca Prosecco: Denna Prosecco från Veneto-regionen i Italien är känd för sina ljusa, uppfriskande smaker av gröna äpplen, päron och citronzest.
 • Ruffino Prosecco: Ännu ett italienskt mousserande vin, detta är känt för sina toner av äpple, persika och honungsmelon.
 • Freixenet Cordon Negro Brut Cava: Denna cava, från Katalonien i Spanien, erbjuder smaker av citrus och lime med en krispig finish.
 • Segura Viudas Brut Reserva Cava: En annan populär cava som kombinerar traditionella druvsorter som Macabeo, Parellada, och Xarel-lo, vilket ger en balanserad och fruktig smak.

Dessa mousserande viner är inte bara tillgängliga, utan de erbjuder också en unik upplevelse för de som uppskattar kvalitetsvin till ett bra pris.

Charmat-metodens betydelse för mousserande vin

Charmat-metoden har revolutionerat produktionen av det mousserande vinet, vilket gör det möjligt att producera stor variation av olika kvalitetsviner till överkomliga priser.

Varför en vinälskare kan föredra viner från denna metod

En vinälskare kan föredra charmat-producerade viner när de letar efter något uppfriskande, ungdomligt och prisvärt, särskilt om de är fans av Prosecco.

Vanliga frågor och svar

Vad är charmatmetoden?

Charmatmetoden är en metod som Prosecco Sweden och många ytterligare använder för att producera mousserande viner, där den andra jäsningen sker i stora tryckkärl. Denna teknik bevarar vinets färska och fruktiga smak via det snabbt framställda mousserande vin utan lång flasklagring. Detta innebär att det finns möjlighet att producera högkvalitativa viner som är mousserande på en kortare tid, vilket är idealiskt för viner som är avsedda att drickas unga.

Vad är champagnemetoden?

Champagnemetoden, som även kallas den traditionella metoden, innebär att den jäsningstillfälle nummer två sker direkt i glasflaskan. Det är denna metod som används för att producera champagne. Under denna process tillåts vinet att mogna i direkt kontakt med jästfällningen, vilket ger det en distinkt komplexitet och djup smak. Denna metod kräver längre lagring och mer manuell hantering, vilket resulterar i ett mousserande vin med finkorniga luftbubblor och rika aromer.

Hur gör man bubbel?

Hos Prosecco Sweden skapas bubbel i form av i mousserande vin genom den ytterligare jäsningsprocessen. Koldioxid frigörs när jäst äter socker, vilket skapar vinets bubblor. Denna process skapar ett naturligt tryck inuti sin flaska eller tryckkärl, vilket fångar koldioxiden och tvingar den att lösa sig i vinet. När vinet sedan öppnas eller hälls ut, släpps koldioxiden i form av de ikoniska mousserande bubblorna.

Hur gör man bubbelvin?

Bubbelvin tillverkas genom att fermentera vin en andra gång, antingen direkt i glasflaskan (som med champagnemetoden) eller i tryckkärl (som med charmatmetoden). Det andra jäsningstillfället initieras med tillsats av en blandning av socker och jäst, som omvandlar sockret till alkohol och koldioxid. Det är denna process som ger vinet dess distinkthet och sparkling.